Onderzoek

Het Antoni van Leeuwenhoek voert internationaal erkend toponderzoek uit en zorgt voor innovaties in de behandeling van kanker, waarmee ‘practice changes’ kunnen worden doorgevoerd. Het onderzoek behelst het hele spectrum van basaal onderzoek - via translationeel onderzoek tot en met klinische studies en kosteneffectiviteitsonderzoek - dat gericht is op een beter begrip van kanker en het verbeteren van de diagnostiek en behandeling.

Prijzen

8 onderzoekers mochten in 2017 een prijs of award in ontvangst nemen. 1 onderzoeker is toegevoegd aan de gallerij van kankeronderzoekers

AVL prijs 2017

Judith Haarhuis, uit de onderzoeksgroep van Benjamin Rowland, heeft de AVL prijs 2017 ontvangen voor haar onderzoek naar de vouwing van DNA in de celkern.

Jan Hendriks prijs

Arts/onderzoeker Lotte Elshof heeft de Jan Hendriks prijs ontvangen voor haar onderzoek naar de behandeling van borstkanker.

Jozef Steiner Award

Onderzoeker Jacco van Rheenen heeft de prestigieuze Jozef Steiner Award ontvangen voor het bestuderen van het gedrag van kankercellen door deze te filmen in het lichaam van een muis.

ERC Awards

Ton Schumacher, Fabricio Loayza en Tineke Lenstra hebben elk een ERC Award gewonnen variërend van 1,5 tot 2,4 miljoen euro waarmee ze gedurende 5 jaar onderzoek kunnen doen.

Nikon Small World Award

Bram van den Broek heeft voor zijn microscopische opname van een kankercel een prijs gewonnen; de foto stond in vele (inter)nationale tijdschriften en kranten.

Grant Challenge Award

Een consortium onder leiding van patholoog/onderzoeker Jelle Wesseling heeft 17 miljoen euro ontvangen van KWF Kankerbestrijding en Cancer Research UK voor onderzoek naar borstkanker.

American Breast Cancer Research Foundation

Marleen Kok, arts/onderzoeker, is toegevoegd aan de galerij van kankeronderzoekers; zij is de derde Nederlandse onderzoek die deze eer te beurt valt.

'Bijzonder hoe topkwaliteit, professionaliteit en sociale verbinding hand in hand gaan.'

Sedef Iskit, als onderzoeker verbonden geweest aan het NKI, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek: "Het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek is één van de beste van Europa en heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op onderzoekers uit verschillende landen."

Sedef Iskit

Onderzoekscijfers

45

Hoogleraren

28

Onderzoekers promoveerden

740

Publicaties in wetenschappelijke tijdschriften
met een gemiddelde impactfactor van 7,7

124

Klinische studies

3.925

Patiënten namen in 2017 deel aan een experimentele behandeling