Wij focussen ons op vijf thema's

Behandeling op maat


Elke kanker is anders, omdat de tumor wordt veroorzaakt door unieke veranderingen in het DNA. Dit nieuwe inzicht heeft wetenschappers op het spoor gezet van revolutionaire, op maat gemaakte behandelingen van kanker: behandeling op maat.

Immuuntherapie


Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Het Antoni van Leeuwenhoek is nauw betrokken bij veel grote onderzoeken en heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie.

Fundamenteel onderzoek


Fundamenteel onderzoek kijkt naar de grondbeginselen en basismechanismen in cellen. Dit is essentieel voor betere kankerbehandelingen. Pas als we begrijpen hoe een gezonde cel functioneert, kunnen we ook begrijpen hoe een kankercel functioneert.

Kwaliteit van leven


In 2017 is een nieuw (Europees) expertisecentrum geopend dat volledig is gericht op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Want de ziekte en behandeling van kanker veroorzaken vaak lichamelijke klachten, maar kunnen ook psychische en sociale gevolgen hebben. In het centrum zijn alle vormen van ondersteunende zorg en behandeling verzameld op een centrale plek en dat is uniek.

Beeldgestuurde therapie


Bij beeldgestuurde therapie wordt een behandelplan uitgevoerd met behulp van beeldtechnieken. De afgelopen jaren worden beeldvormende technieken steeds meer gebruikt binnen de radiotherapie, de chirurgie en de interventieradiologie. Beelden worden steeds​ sneller en scherper, waardoor tumoren in de operatiekamer of bestralingsruimte nauwkeuriger en real time zijn te volgen.

‘Samen voor de patiënt’

Olivier Gerrits, directeur zorginkoop Zilveren Kruis: ‘Kenmerkend in onze samenwerking is dat we beiden gaan voor kwalitatief goede zorg, die toegankelijk en betaalbaar blijft. De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in ons gezamenlijke perspectief, door ons daarover uit te spreken en hieraan te verbinden. Dat helpt enorm in de onderhandelingen die we elk jaar voeren over de vergoeding van zorgkosten. Als het soms even moeilijk is, vallen we terug op waarvoor we het doen: de patiënt met kanker die goede en betaalbare zorg nodig heeft.

Olivier Gerrits, directeur zorginkoop Zilveren Kruis

Ik kan de kanker nu een plek geven

Camélia (45) hoorde in 2012 dat ze borstkanker had. Na een heftige periode van ziek zijn, met chemo, bestraling en een operatie, kampte ze met heftige angstgevoelens. EMDR-behandelingen hielpen haar om trauma’s, opgelopen in de ziekteperiode, te verwerken.